Polska Anglia

    Która z wielkopolskich restauracji serwuje najlepszą gęsinę?

    Kto serwuje najlepszą gęsinę?

    Nie tylko wielkopolscy szefowie kuchni powalczą o tytuł najlepszego dania z gęsi. Wszystko w ramach organizowanego po raz drugi już konkursu „Gęsina na imieninach”. Jak mówią organizatorzy, chodzi przede wszystkim o to, by gęsina powróciła na nasze stoły. 

    Która z wielkopolskich restauracji serwuje najlepszą gęsinę? O tym przekonamy się 30 października 2018. Tego dnia po raz drugi już odbędzie się konkurs „Gęsina na imieninach”. Konkurs oraz uroczyste ogłoszenie wyników, oraz wręczenia nagród odbędzie się na poznańskim w gościnnych murach Hotelu Moderno.  Jego organizatorami są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu,  Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, Poznański Klub Biesiadników oraz Hotel Moderno w Poznaniu, partnerem będzie m.in. Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu oraz de'GUSTATOR PR, a do udziału zaproszono restauracje, bary oraz gospodarstwa agroturystyczne nie tylko z Wielkopolski, ale też z całego kraju.

     

    Zgłoszenia przyjmujemy do 28 października, konkurs jest ogólnopolski.


    W drugim konkursie będą dwie kategorie przystawka i danie główne. Każda z restauracji musi wystartować w obu kategoriach. Zespoły dwuosobowe mają 70 minut na przygotowanie 2 dań i wyserwowanie każdego na 6 talerzach. Konkurs rozpocznie się o godzinie 10.00, a całą naszą imprezę zakończy koło 19.00 after party połączone z wręczeniem nagród i certyfikatów...Konkurs odbędzie się w salach Hotelu Moderno w Poznaniu, ul.Kolejowej 29 . Co ważne - zmagania mistrzów kuchni będzie mogła obserwować publiczność, dla której przewidziano także degustacje.

     

    - Polskie tradycje i zwyczaje jakoś nam umykają i bledną. Jako Krajowa Rada gastronomii i Cateringu, której mam zaszczyt być prezesem staramy się promować i propagować wraz z naszymi partnerami regionalne dziedzictwo i tradycyjne, w tym wypadku wielkopolskie smaki a jedną z takich nie tylko smacznych, ale i zdrowych tradycji była właśnie gęsina – mówi Juliusz Podolski pomysłodawca i główny organizator konkursu. - Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. Poprzez konkurs chcemy nie tylko przypomnieć tę tradycję, ale także zachęcić Wielkopolan do spożywania gęsi. Cieszymy się, że jest to już II Konkurs Kulinarny „Gęsina na imieninach – mówi Juliusz Podolski.

    W zeszłym roku udział w konkursie zgłosiło 18 (19 ekip, jedna z restauracji wystawia dwie ekip) restauracji z Poznania, Leszna, Kępna, Puszczykowa i Wrześni oraz gospodarstwo agroturystyczne z województwa lubuskiego. Dania oceniane były w trzech kategoriach: przystawka, zupa i danie główne.

     

    Regulamin konkursu - kliknij tutaj

     

    ARz (info Radio Emaus)